e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Tesla újít az akkumulátorain

Az elektromos autók gyártásának egyik legnagyobb kérdése, hogy a vállalatok honnan és hogyan fognak hozzájutni az elengedhetetlen lítium-ion akkumulátorokhoz. Manapság a legtöbb cég, mint a Jaguar vagy a Volkswagen jelentősen rá van utalva akkumulátor gyártó partnereire, ami igen sok problémához vezethet. A Tesla ezzel szemben teljesen más vizeken utazik és a napokban megtettek egy igen fontos stratégiai lépést ezen a téren. Környezetvédelmi szempontból kritikus a mai akkumulátorok gyártásának megváltoztatása. Bár ma már szinte mindenre elmondhatjuk, hogy a zöldebb jövő érdekében muszáj a megújuló energiák felé terelni a gyártási folyamatokat. Elon Musk bejelentette, hogy a jövőben új, kobaltmentes akkumulátorokat fog használni járműveiben. Ez javarészt gazdasági és környezetvédelmi döntés volt, mivel a kobalt egy igen drága alapanyag, tonnánként 33.500 dollárba kerül. A vezérigazgató jelenleg a Contemporary Amperex Technology nevezetű kínai vállalattal tárgyal egy teljesen új lítium-vas-foszfát akkumulátor kialakítása végett.

Ráadásként a Tesla vállalat ezen a héten megkapta az engedélyt egy német bíróságtól, hogy kivágja a fákat az újonnan épülő németországi Gigafactory 92 hektáros területén. A Teslának egyébként még nincs tervezési engedélye a brandenburgi Gigafactory építéséhez.

Tesla részvény árfolyama ezen a héten 11,42%-ot emelkedett, addig elmondható az is, hogy a vállalat árfolyama idén 113,09 százalékkal került feljebb.

 

Ismét bíróságra került a Volkswagen dízelbotránya

Volkswagen és a német fogyasztóvédelmi szervezet megállapodtak abban, hogy folytatják a tárgyalásokat, amelyek célja a vállalat dízelkibocsátási csalásával kapcsolatos keresleteinek igazolása és megállapítása. A Volkswagen beismerte, hogy illegális szoftvereket használt 2015-ben az amerikai dízelmotor-tesztek meghamisítására. Ez a botrány több mint 30 milliárd dollárba került a vállalatnak eddig, ideértve a járműjavításokat és pénzbírságokat. Az érintett személygépkocsik szinte minden USA-beli tulajdonosa beleegyezett abba, hogy részt vegyen egy 25 milliárd dolláros egyezségben 2016-ban az Egyesült Államokban, de a cég szerint az Amerikán kívüli német fogyasztóknak nincs jogalapja, hogy a törvényi különbségek miatt kártérítést kérjenek. Brunswick város bírósága, amely a napokban ismét behívatta a Volkswagen egyik vezetőjét a botrány miatt, ezen a héten kimondta, hogy a bíróság javaslatot tesz a tárgyalások folytatására a további kártérítések kifizetése érdekében. Az államilag finanszírozott fogyasztóvédelmi szervezet, a Vzbv viszont elfogadta a bírósági meghívást, ahol tanúskodni szeretne. A Volkswagen szóvivője megerősítette az új tárgyalásokat, de megtagadta, hogy a véleményét leközöljék.

A héten a Volkswagen részvénye 166,06 eurón zárt és 2,55%-ot korrigált.

 

Bajban a kínai elektromos autó piac?

BYD kínai elektromos járműveket gyártó cég a múlt hónapban jelentős veszteségeket szenvedett, mivel az állami támogatások csökkentése továbbra is hatalmas nyomást gyakorolt az akummulátorgyártó ágazatra. Az ország legnagyobb elektromos autógyártójának az egyik vezető tisztségviselője szerint a kínai autógyártóknak „versenyképesebb autókat kell építeniük”, hogy el tudjanak szakadni a kormányzati támogatásoktól. „Biztonságosabb és megbízhatóbb autókat kell szállítanunk a fogyasztóknak”-nyilatkozta Stella Li, a BYD Motors elnöke a Yahoo Finance-nek. A Warren Buffett által támogatott BYD szállításai 75%-kal, 7133 darabra zuhantak a múlt hónapban, az értékesítés pedig hét hónapja csökken az adatok alapján. Peking arra törekszik, hogy 2025-re elérje a 7 millió éves elektromos jármű forgalmat, hogy a környezetkímélő autók a teljes autóértékesítésének 20%-át tegyék ki. Ezért eddig is számos adókedvezményt és támogatást hajtott végre a gépjárműgyártók számára e célok eléréséhez. De a kormány a tavalyi évben megfordította az irányt és júliusban több mint felével csökkentette a támogatásokat, ezzel a járműeladások is radikálisan csökkentek.

BYD Company részvénye viszont ennek ellenére a héten 19,46%-ot menetelt, így a hétvégére az árfolyam elérte a 6,238 eurót.

 

Az Alibaba hatalmas kölcsönökkel támogatja a cégeket

Az Alibaba szóvivője úgy nyilatkozott február 17-én, hogy 2,86 milliárd dollár áll rendelkezésre a leányvállalatának, az Ant Financial’s MYBank-on keresztül kölcsönökben, hogy segítsék a koronavírus által érintett társaságokat. Ezen túlmenően az Alibaba kedvezményes feltételeket terjeszt ki a Hubei-ben található vállalkozásokra és 1,5 milliárd dolláros hitelt bocsájt ki a régió vállalkozásainak. Ezen cégek számára nulla kamatlábat kínálnak az egyéves kölcsönök első 3 hónapjára, majd a fennmaradó kilenc hónapra 20 százalékos kedvezményt biztosítanak a maradék hitel összegre. A kínai tisztviselők arra ösztönzik a pénzügyi intézményeket, hogy csökkentsék a kamatlábakat és kölcsönöket kínáljanak fel a már említett vállalatoknak. A kínai e-kereskedelem óriás szintén csökkenti a Tmall kereskedők számára a platformdíjakat 2020 első hat hónapjában. A társaság emellett két 200 millió dolláros alapot hoz létre az éttermek, a logisztika cégek és az ellátási láncok cégeinek támogatására.

Az Alibaba harmadik negyedéves árbevétele 38%-os növekedést mutatott év/év alapon 161,5 milliárd jüanra, ami felülmúlta a 159,5 milliárd jüanos konszenzust. Az egy részvényre jutó tisztított profit 18,2 jüan lett a várt 15,4 jüannal szemben. A havi aktív felhasználók száma 824 millióra nőtt a várt 805 millióval szemben. A felhőalapú szolgáltatásokból származó árbevétel 62%-kal nőtt, ami csak minimális lassulás az előző negyedévekhez képest.

Az Alibaba részvény árfolyama ezen a héten 3,42-ot korrigált, míg az utóbbi egy év alatt 28,74%-ot emelkedett.

 

SoftBank kölcsönhöz folyamodik?

SoftBank Group részvényei jelentősen emelkedtek, miután bemutatta 500 milliárd jen (4,5 milliárd dollár) kölcsönfelvételi szándékát azzal a céllal, hogy a japán telekommunikációs egységének fejlesztéséhez tőkét gyűjtsenek be. A kétéves kölcsönt, amely egyéves meghosszabbítási opcióval jár, 16 pénzügyi intézménytől fogja beszerezni a cég-nyilatkozta a SoftBank képviselője. A tervek szerint az összeget kizárólagosan a műveletek finanszírozására fogják felhasználni. A SoftBank Csoport állománya 3,6%-kal nőtt Tokióban, míg az egység állománya alig változott. A SoftBank alapítója, Masayoshi Son kijelentette, hogy széles körben egyetért azon befektetőkkel, akik a SoftBank Group részvények visszavásárlását választották a hír bejelentése után. A vállalat a tavalyi évben rekord mennyiségű részvényt vásárolt vissza, mely következtében rekord magasságra emelkedtek a cég részvényei. Utoljára 2000-ben ért el ekkora eredményt a vállalat. A SoftBank által támogatott Uber és WeWork viszont jelentős bevételkiesést szenvedett el az elmúlt hónapokban.

SoftBank részvényei ezen a héten 1,84%-ot haladtak előre, így hétvégére 46,33 eurón zártak.

 

Geely nagy álmokat szeretne megvalósítani.

Hatalmas célt jelentett be a Geely a nemrégiben megrendezett Geneva Motorshow keretein belül, miszerint ők szeretnének lenni Kína első és egyben legnagyobb globális autógyártói. A vállalat vezérigazgatója, Li Shufu megerősítette a híreket, miszerint a Geely és a Volvo egyesülni fog. A Volvo bár a Geely tulajdonában áll, mégis külön vállalatként üzemelt az elmúlt évek során és teljesen független autókat gyártott. A Volvo nem tarolt az elektromos autók terén, így szükségessé vált egy beavatkozás. Ennél jobb hír viszont, hogy a vállalat a tavalyi évben ketté bontotta a Volvo részlegeit, hogy több energiát és tőkét tudjon befektetni az elektromos autók gyártásába és fejlesztésébe. Továbbá említésre került a teljesen új Polestar széria, melyre ékkőként tekint a vállalat az elektromos autózás terén. Jelenleg igen sok nehézséggel kell megbirkóznia a vállalatnak, ha az élre akarnak törni. A Tesla hihetetlen növekedése jelentősen megváltoztatta mind az elektromos autó, mind a hagyományos autók piacát. Jelenleg ott tart Elon Musk cége, hogy a Toyota után ők a legsikeresebb autógyártók globálisan.

Geely Automobily részvénye ezen a héten 4,34%-ot, míg egy hónap alatt 9,13%-ot emelkedett.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Halált is okozhatna az Abott Laboratories egyik terméke?

Az Amerikai Egészségügyi Hatóság a napokban nyilvánította ki az Abott Laboratories egyik termékének sürgős visszahívását. A szóban forgó katéter használata a szakértők szerint súlyos sérüléseket, egyes esetekben halált is okozhat felhasználóinak. A hatóság a lehető legszigorúbb intézkedési protokolt írta elő a vállalat számára, ami azt jelenti, hogy az összes terméket vissza kell hívniuk, illetve azonnali útmutatást kell szolgáltatniuk a katétereket használó egészségügyi központok számára. Szám szerint 14.000 termék van jelenleg forgalomban, ebből több, mint 13 súlyos sérülést okozott, a napokban pedig egy halálesettel is járt. Ez nem az első alkalom, hogy az Abott Laboratories vállalatnak vissza kell hívnia termékeit, mivel 2017-ben szintén egy katéter termék sorozatukról derült ki, hogy potenciális veszélyeket tartalmaznak. Akkor több, mint 400.000 termék átvizsgálására kötelezték a vállalatot.

Az Abbott Laboratories vállalat részvénye a héten 1,11%-ot korrigált, míg az elmúlt három hónap alatt 8,38%-ot emelkedett.

 

Stryker a Fortune 100 cégei közt található meg

Stryker ezen a héten bejelentette, hogy bekerült a 2020-as Fortune legjobb 100 vállalatai közé, az Egyesült Államok legmagasabb rangú munkahelyeinek éves felmérésében. Ez immáron a 10. alkalom, hogy a vállalatot elismerte a szervezet. A Fortune kizárólag csak azon vállalatokat ismeri el, amelyek rendkívüli munkahelyi kultúrával rendelkeznek. A Stryker a 8. helyen szerepelt. „Az, hogy immáron egy évtizeden keresztül a 100 legjobban működő vállalatok közé kerültünk, nagyon nagy megtiszteltetés”-mondta Katy Fink alelnök. „Munkatársaink arra törekednek, hogy teljesítsék az egészségügy javításával kapcsolatos küldetésünket. Hálásak vagyunk minden kollégánknak, kik hozzájárultak a fejlődésünkhöz, amely a Stryker-ből egy ilyen nagyszerű munkahelyet teremtett”. A vállalat igen jól teljesített az előző félévben. Részvényeik értéke az elmúlt 3 hónap alatt majdnem 12%-os növekedést produkált, melyet főképpen az új sebészi gépezetük, a Mako elterjedésének köszönhetnek. A legtöbb szakértő szerint a jövőben ez a gép fogja kiadni a Stryker éves bevételének nagy részét, persze csak ha felül tudnak kerekedni a rivális Medtronic gépezetein.

Stryker részvényei ezen a héten 2,62%-ot emelkedtek, így elérték a 207,5 eurós álomhatárt.

 

Colgate-Palmolive agresszív környezetbarát stratégiát kezdett

Colgate-Palmolive Company a napokban tette hivatalossá elképzeléseit a termékinnovációival kapcsolatban, melyek központi eleme a fenntartható fejlődés lesz. Pontosítva az öko-barát, újrahasznosítható csomagolással ellátott termékek fogják a gerincét képezni a vállalat stratégiájának, melyhez igen nagy beruházások társulnak a közel jövőben. A tervek szerint a cég kibővíti a már erős szájápolási portfólióját a Hello Products LLC felvásárlásával. Eközben a vállalat teljesen átszabja a marketinget, főleg az online marketingbe történő beruházásokat, illetve sokkal jobban fog összpontosítani az innovatív termékbevezetésekre. A Hello Products felvásárlása viszont nemcsak innováció szempontjából lényeges, hanem ezzel jobban kiterjeszti a vállalat saját portfólióját az USA-ban. A vállalat az utóbbi években agresszív módon, gyorsabb növekedési stratégiát követ, mint eddig bármikor. 2019-ben a Colgate kibővítette portfólióját azáltal, hogy olyan gyógyszertári márkákat vásárolt fel, mint az Elmex és a Meridol, hogy betörjön más piacokra is.

Colgate-Palmolive Company részvényei ezen a héten 2,21%-ot korrigáltak, míg az utolsó három hónap alatt 13,79%-ot emelkedtek.

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az iPhone eladási számainak sem jó a koronavírus

Az Apple a napokban adott ki egy közleményt a befektetők számára, miszerint a „világméretű iPhone-ellátást” a koronavírus annyira befolyásolja, hogy kihatással lesz a vállalat termékeinek teljesítményére. A hír mellett az is bejelentésre került, hogy a vállalat már nem tartja reálisnak a 2020 második negyedévének bevételi kilátásait. Az, hogy a bevétel és a teljesítmény mennyivel marad alul az elvárásoktól, az még nem került nyilvánosságra. A társaság azt is megerősíti, hogy az iPhone iránti keresletek, érthető módon szintén súlyosan lecsökkentek Kínában. Ami viszont a legrosszabb hír, hogy az új iPhone készülékek bejelentésére is kihat ez az immáron globális probléma. A hírek alapján az új készülékek, mint például az iPhone 12 nem fognak megjelenni az eltervezett időben, illetve az iPhone 9 gyártása–mely idén február végén esedékes- is átcsúszik a következő hónap végére, a legjobb esetben.

Ráadásként a napokban adta hírül az Apple cég, hogy az októberre tervezett Apple iPad Pro táblagép a vártnál korábban akár már idén márciusban forgalomba kerülhet. Az új iPad Pro a terveknek megfelelően 12 hüvelykes kijelzőt kap, illetve tripla hátlapi kamerát az iPhone 11-ről ismert dizájn mellett. Lesz a tabletten 3D-s ToF szenzor is, ami a kiterjesztett valóság miatt lehet hasznos.

Az Apple részvényei ezen a héten 3,92%-ot veszítettek értékükből, míg az utolsó egy év alatt 89,86%-ot emelkedtek.

 

Baljós árnyak az Oracle munkatársai közt

A hírek alapján február utolsó hetében 300 fő Oracle alkalmazott kezdett sztrájkba, hogy tiltakozzon Donald Trump elnökválasztási adománygyűjtése ellen, amelyet a napokban ráadásul az Oracle cég társalapítója és Larry Ellison elnök hirdetett meg. Az Oracle globálisan mintegy 136.000 embert foglalkoztat, viszont a 300 dolgozó mellett igen sokan panaszt tettek a vállalat politikai megnyilvánulása ellen. Az adománygyűjtés felháborított sok Oracle munkatársat, főleg a nagyrészt liberális Szilícium-völgyben dolgozó alkalmazottat, akik a hét elején online petíciót készítettek, amelyben felszólították Ellison-t az esemény megszüntetésére. „Csalódottak vagyunk abban, hogy az Oracle alapítója és Larry Ellison Donald Trump támogatásán dolgozik, ami nem erősíti meg az Oracle alapvető értékeit, sokszínűséget, a befogadást és az etikus üzleti magatartást”-mondta ki a petíció. Nem segítette a helyzetet, hogy az Oracle „letiltotta” a protestálók által létrehozott weblapot, amit aztán egyszerű web hibának állítottak be a hírek alapján.

Az Oracle vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,06%-ot korrigált. Az Oracle vállalat részvényenként viszont magas osztalékfizetéssel 0,22 euró negyedéves osztalékkal rendelkezik.

 

Microsoft és SAP két jó társaságként szimbiózisban működnek egymással.

A két vállalat, a Microsoft és az SAP egy igen hosszú távú, sikeres partnerségre tekinthet vissza. A Microsoft a SAP mellett áll mióta megalakult R/3 szoftver, mely a vállalat eddigi legsikeresebb erőforrás kezelő alkalmazása. A Microsoft igen sokat alkalmazta ezt a programot a Windows kialakítása során. Számos közös partner, tanácsadó iroda és egyéb kapcsolat van a SAP és a Microsoft között, egy hatalmas biztonsági hálózatot építettek ki az ügyfeleik számára. A sikeres múltra építve a két vállalat sokkal több területen működik együtt, mint a Hana és az Azure. A Microsoft, az SAP és az Adobe több mint egy éve jelentette be az Open Data Initiative programot. A cél egy teljesen új és korszerű adatmodellek kifejlesztése. Bill McDermott volt elnök-vezérigazgató maga kezdeményezte ezt a partnerséget annak érdekében, hogy a C/4 Hana, ügyfél szolgáltatási program jövőképét jobban pozícionálja a rivális Salesforce-szal szemben.

Microsoft részvény árfolyama 3,7%-os korrekció után 163,56 eurón, míg az SAP részvény árfolyama 125,72 eurón zárt.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részénykosár

 

Jöhetnek az autonóm Caterpillar gépek

Caterpillar vállalat megállapodást kötött a Newmont-tal az autonóm teherautók és a MineStarTM Command gépek szállításáról és támogatásáról a nyugat-ausztráliai Boddington aranybányában. Az önvezető Cat 793F bányászati teherautók flottája 2021-ben teljes mértékben üzemképessé válhat és vélhetően ez lesz az első független aranybányában működő autonóm szállítórendszer. Denise Johnson, a Caterpillar erőforrás-ipari csoportjának elnöke elmondta: „A társaság örömmel dolgozik együtt a Newmont-tal az autonóm szállítás bevezetése érdekében Boddingtonban és a világ körül.” A társaság a WesTrac-szel, a regionális kereskedővel fog együttműködni a bányászati teherautók szállításának és az üzembe helyezés logisztikájának kezelésében. A WesTrac fontos szerepet játszik a technológiai megoldások megvalósításában is, és arra törekszik, hogy kiaknázza autonóm technológiai képzési létesítményét.

A legutolsó negyedévben a Caterpillar az árbevételén 13,144 milliárd dollárt ért el, ami az előrejelzés szerint alakult. Az idei évre várt prognózis szerint a vállalat éves eredménye részvényenként 8,5 és 10 dollár között alakulhat, míg a Wall Street-i elemzők átlagosan 10,55 dollárt vártak.

Caterpillar vállalat részvényei ezen a héten 0,57%-ot korrigáltak, míg az utolsó egy év alatt 1,95%-ot emelkedtek.

 

3M Company is a környezet védelmébe fektet

3M Company és a Wolverine World Wide megállapodtak abban, hogy közös projektbe kezdenek a Michigan Plainfield és Algoma településeiben tett környezeti károk elhárítása érdekében. Ez a megállapodás a két társaság közötti jogi igényeket oldja meg és csak a Wolverine és a 3M Company közötti perekre vonatkozik. „A környezetvédelem alapvető szerepet játszik a 3M életében és elkötelezettek vagyunk a zöldebb megoldások fejlesztésében, amelyeket megalapozott tudományos vizsgálatok, felelősségvállalás és átláthatóság jellemez majd”-nyilatkozta John Banovetz, az innovációs és irányítási vezető alelnök. „Ez a megállapodás támogatni fogja a Wolverine Michigan állammal folytatott munkáját a korábban bejelentett és folyamatos nyomozási és kármentesítési tevékenységek elvégzésében, amelyek javítják a vízinfrastruktúrát és a kezelést Michigan nyugati részén található egyes közösségekben.” A megállapodás feltételei szerint a 3M Company rögzített, 55 millió dolláros pénzügyi hozzájárulást fog nyújtani a Wolverine múltbeli és folyamatban lévő erőfeszítéseinek támogatására.

3M Company részvényárfolyama ezen a héten 1,26%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 10,83%-ot esett. A 3M Company részvényeket a Goldman Sachs tartásra és eladásra javasolja rövid és középtávon.

 

Mastercard-nál az ügyfél biztonsága az első

Mastercard egy európai kiber biztonsági központ megnyitásának terveit hozta nyilvánosságra a napokban, a fizetési ágazatot fenyegető egyre növekvő veszélyekre reagálva. A Cyber Resilience Center az első ilyen intézmény lehet a pénzügyi szolgáltatási ágazat számára Észak-Amerikán kívül, így a Mastercard európai székhelyén, a belgiumi Waterlooban található bázis is több szerepet kaphat. A kommunikáció és az információ megosztása a fő tényező a projekt létrehozásában, amelynek célja az állami és a magánszektor közötti együttműködés korszerűsítése-nyilatkozta ezt a Mastercard február 17-én tett bejelentésében. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás révén a Mastercard együttműködik majd európai hírszerző és bűnüldöző szervekkel, köztük az Europollal, az Interpollal és az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnügyi Ügynökségével (NCA) és a Nemzeti Kiber Biztonsági Központtal (NCSC)-nyilatkozta ezt a Mastercard vezetője. A legnagyobb pénzügyi szolgáltató szerveket, ide értve az Európai Központi Bankot, a Pénzügyi Szolgáltatási Információs és Elemző Központot és a Belga Nemzeti Bankot is bevonják a projektbe.

Mastercard részvénye az elmúlt egy hét alatt 0,16%-ot korrigált, míg egy év alatt 59,42%-ot emelkedett.

 

 

Global High Yield Bonds

 

Burger King egy új szendvicset mutatott be

Burger King ezen a héten bemutatta új szendvicsét, a Chip Butty-t. A szendvics kevésbé hasonlít egy hagyományos szendvicsre, a termék sült krumplival, majonézzel és ketchup-pal lesz majd kapható. A Burger King vezetése úgy döntött, hogy az egyszerűséget választja, ugyanis a hús úgymond két zsemle közé van betéve. Az új szendvics mögött egy inspiráló „kulináris baleset” áll, ugyanis a Burger King lánc egyik szakácsa Új-Zélandon közzétett a Facebookon egy üzenetet, hogy segítsenek neki megvariálni a szendvicseket, hogy azt a helyi specialitások közé tudják sorolni. Nagyon nagy visszhangra talált az ötlet, így bekerült a Chip Butty és a Chip Butty szalonnával való ötlete az új-zélandi Burger King menüibe. Jelenleg csak Új-Zéland vendégei számára érhető el a termék. Ráadásul a Burger King nemrég bejelentette, hogy éttermeikben teljesen eltávolítják a mesterséges adalékanyagokat a hamburgerekből. A héten került bemutatásra az a szendvics, ami 34 nap alatt teljesen penészedett be, bemutatva azt, hogy a termékben nincs tartósítószer. A Burger King elmondta, hogy alig használnak mesterséges színezéket, ízfokozókat és tartósítószereket. Több mint 400 amerikai és európai üzletükben már a szendvicseikből kivonták az adalékanyagokat és 2020 végére azt ígérték, hogy minden amerikai éttermükben ebbe az irányba fognak elindulni.

Burger King 2017-ben kibocsátotta vállalati kötvényét, amelyet csak nagy vállalatok vásárolhatnak meg 100 ezer euró értékben.

 

Teva létszámot csökkentett

Teva még 2017-ben 3961 fő alkalmazottal működött Izraelben. Majd 2019 végéig ezt a számot 2584 fővel csökkenttette bő két év alatt. Ebből összesen 931 főt bocsájtott el 2019 év végén. A Teva Pharmaceutical Industries Ltd. 2019-ben is és úgy néz, ki 2020-ban is folytatja létszámcsökkentését, ami 2017-ben a Kare Schultz vezérigazgató által kezdődött el, egy úgynevezett ésszerűsítési terv keretében. A dolgozók száma 2020 elején továbbra is csökkenhet, mivel a vállalat múlt héten tartott sajtótájékoztatóján Schultz azt nyilatkozta, hogy a szám összességében 13.000 fővel kell, hogy csökkenjen 2017-hez képest globálisan. A Teva részvény ára 2019-ben 36%-kal esett vissza, 6,16 és 20,01 dollár között ingadozva, átlagosan 11,50 dollár között mozgott. 2019-ben csak a Teva alkalmazottai birtokában lévő 11.000 részvény opciót használták fel, átlagosan 17 dollár lehívási áron. Az alkalmazottak 8,3 millió opciója viszont év elején lejárt, amelynek átlagos lehívási ára meghaladta a 42 dollárt. A Teva részvényára az év eleje óta 35,7%-kal 13,20 dollárra emelkedett, ami 14,4 milliárd dolláros piaci felső határt tükröz.

2016-ben a Teva arra a lépésre szánta el magát, hogy kötvényt bocsájtson ki, A Teva vállalati kötvény árfolyama a 2024 évi lejárathoz képest 6%-kal van magasabb szinten, mint december 10-i jegyzéskor volt, amit a Partner Banknál tettek. Ráadásul ez a kötvény 1,125%-kamatot fizet és lejáratkor egy biztos hozamgaranciát jelent, ugyanis 100%-os árfolyamon jár le a kötvény, míg most csak 92%-on tartózkodik annak árfolyama.

 

 

Egyedi részvények

 

Miért is jó lehetőség a Walmart részvénye?

Az amerikai Walmart Stores céget 1962-ben alapította Sam Walton. A világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége és árbevétele alapján a világ legnagyobb vállalata. Az amerikai webáruházak közül ők az egyik legmegbízhatóbbak és óriási választékkal rendelkeznek. Az Amerikai Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató munkaadó a versenyszférában. Az USA-ban a kiskereskedelmi piac 8,9%-át tudhatja magáénak.

Walmart 1989-ben lett tőzsdei szereplő valamivel több, mint 20 dollárt ért akkor egy részvénye, jelenleg 118,58 dollár a részvényenkénti ára. A Walmart jelenlegi vezérigazgatója, Doug McMillon nagy erőfeszítést tesz az internetes kereskedelem térnyerésébe. Az Amazon versenytársának tartja magát. Furcsa kettőséget képvisel a világ legnagyobb szupermarket-láncaként számon tartott amerikai Walmart. A vevők érdekében mindent a lehető legolcsóbban kínálnak, de ennek érdekében drasztikusan alacsonyan tartják a saját költségeiket, ami viszont sok helyen azt jelenti, hogy dolgozóikon spórolnak. Az amerikai Walmart tavaly ősszel kezdte meg a legújabb házhozszállítási szolgáltatását, amelynek keretében nem csak az ajtóig viszi el az élelmiszereket és italokat, hanem még a hűtőbe is bepakolja azokat a futár. Igaz ezzel már az Amazon is próbálkozott, de az eddigi hírek alapján a Walmart-nak ez jobban sikerült és ráadásul nagyobb összegeket hozott a bevételi számaiban.

Walmart részvény árfolyama 0,17%-ot emelkedett ezen a héten, míg az elmúlt egy hónap 4,46%-ot.

 

Fresenius Medical Care Európa legnagyobb vese dialízissel foglalkozó egészségügyi cége

Fresenius Medical Care AG&Co. KGaA vesediagnosztikai berendezéseket, valamint olyan gépeket és termékeket kínál, melyek páciensek dialízis kezeléséhez használatosak. A vállalat globálisan kínál továbbá klinikai laborteszteket és diagnosztikai vizsgálatokat, ambuláns infúziós terápiákat, légzésterápiákat, ultrahang- és visszhang kardiográfiát is kínál. Fresenius Medical Care több, mint 40 év tapasztalattal rendelkezik a dialízis területén. Úttörő kutatásokat végez és világszinten vezető pozíciót tölt be a dialízis termékek és terápiák piacán. A modern dialízis terápiák iránti növekvő igényt kihasználva tovább erősíti a piaci pozícióját.

A cég egy német cég, amelyet 1996-ban alapítottak. A Fresenius Medical Care több mint 40 termelési helyszínt működtet világszerte. A legnagyobb termelési kapacitása az USA-ban található (Ogden, Utah és Concord, Kalifornia), de megtalálható Németországban és Japánban is. A Fresenius Medical Care három vállalattal van jelen Magyarországon, mely cégek közül az FMC Magyarország Kft. a kereskedelmi tevékenységért és a szerviztechnikai háttérbázis üzemeltetésért felel, biztosítván ezáltal az FMC Dialízis Center Kft. számára a folyamatos, zökkenőmentes és magas színvonalú betegellátás működtetését. Az FMC Dialízis Center Kft, mint a cégcsoport betegellátásáért felelős szolgáltató egysége a NephroCare hálózatán belül 23 dialízis centrumot működtet Magyarországon, mely 23 központban több mint 2500 beteg folyamatos és magas színvonalú ellátását biztosítják szakembereink nap, mint nap.

A cég kapitalizációs tőkéje 23,4 milliárd euró. Egy év alatt 7,10 % nyereséget hozott a befektetők részére, míg az elmúlt egy hét alatt 2,27%-ot emelkedett a részvény árfolyama.

Kérje ingyenes tanácsadásunkat most!
Share This