e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Volkswagen elektromos töltőket népszerűsít

A Centrica leányvállalata, a British Gas együttműködést kötött a Volkswagen-nel, hogy otthoni töltőállomásokat telepítsen és utólagos értékesítési szolgáltatásokat nyújtson a zökkenőmentes elektromos járművek (EV) elterjedésének elősegítése érdekében. A hároméves megállapodás szerint az Egyesült Királyság legnagyobb energiaszolgáltatója otthon töltőgépeket szállít a Volkswagen számára, akik az elmondások alapján 80 új hibrid és tisztán elektromos modell piacra dobására készülnek az elkövetkezendő 5 évben. A Volkswagen önmagában 2025-re, évente akár 3 millió teljes elektromos jármű értékesíthet. Persze ez függ a jelenlegi akkumulátor beszállító szolgáltatásoktól, illetve a lítium készletektől. Januárban az elektromos járművek eladásai meghaladták az Egyesült Királyságban a 100.000 darabot, ami 203,9%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Volkswagen részvények ezen a héten a koronavírussal kapcsolatos pánik miatt 0,69%-ot korrigáltak.

 

Nokia és az Intel partneri kapcsolata

A világ egyik leghíresebb telefongyártója a Nokia és az egyik legnagyobb processzorgyártó az Intel partneri kapcsolata igen figyelemreméltó lehet a mai gazdasági környezetben. Az Intel és a Nokia célja, hogy kiterjesszék a telefongyártó vállalat 5G-s portfolióját. Az eddigi elmondások alapján a Nokia saját felhő alapú rendszeréhez, illetve AirScale rádiójához szeretné felhasználni majd az Intel szilícium alapú technológiáját. Egyelőre kétes, hogy a vállalat új okostelefon fejlesztésébe kezd-e, viszont nagy eséllyel a hasonló szolgáltatások be fognak kerülni az Intel által épített számítógépekbe a jövőben. „Ez a partnerség kiemeli folyamatos elkötelezettségünket annak bizonyításában, hogy 5G-portfóliónk az osztály legjobb technológiája legyen. Az 5G-hálózatoknak több milliárd eszközt kell majd támogatniuk, és ez a méretes növekedés azt jelenti, hogy a meglévő infrastruktúrának gyorsan fejlődniük kell, olyan technológiákat alkalmazva, amelyek lehetővé teszik az 5G-hálózatok gyors telepítését”-nyilatkozta Tommi Uitto, a Nokia hálózati fejlesztéseinek elnöke.

Nokia részvényei ezen a héten 7,02%-ot estek, míg az Intel részvényei 2,43%-ot korrigáltak.

 

Softbank-től jön az 5G

SoftBank vezetői arról nyilatkoztak március első hetében, hogy március 27-én indítják el az 5G szolgáltatásokat és ezzel Japán első és egyben legnagyobb mobilszolgáltatójává válhat, amely kiadja a szupergyors új generációs távközlési szolgáltatási rendszert. A SoftBank havonta további 9 dollár díjat számít fel majd az 5G használatára a felhasználóktól, viszont az augusztusig tartó értékesítési kampány alapján két évre mentesíti ez alól a meglévő ügyfeleket. Az 5G-szolgáltatások március 31-től elérhetőek lesznek Tokióban, Oszakaban, és más nagyváros területén. 2023 márciusáig a vállalat több 10.000 állomást szeretne telepíteni szerte a világon az 5G bevezetése érdekében.

SoftBank két új 5G-re alkalmas készüléket indít március 27-én és további kettőt még az év folyamán. A rivális Sharp Corp. és a Sony Corp. nemrégiben mutatták be első 5G okostelefon készüléküket.

SoftBank kapitalizációs tőkéje már elérte a 81,7 milliárd eurót, viszont a részvényei ezen a héten 5,68%-ot estek.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Coloplast felgyorsítja a szállításokat

Coloplast egy 135.000 négyzetméteres létesítményt építtetett fel a brit Peterborough Gateway közelében annak érdekében, hogy elkerülje a betegek, a kereskedelmi ügyfelek és az NHS szakemberei ellátásának bármilyen fennakadását. Az új csomópont a Coloplast Operations at the Gateway (COG) tíz hónap alatt készült el és a társaság Egyesült Királyságban és az Ír Köztársaságban folytatott disztribúciós tevékenységeit kezeli. Az ellátási lánc egyszerűsítése a termékek gyorsabb kiszállítását fogja jelenteni a betegek számára és növeli az azonnali megrendelések teljesítésének képességét, amelyek nélkülözhetetlenek az rendszeres egészségügyi igényekkel rendelkező ügyfelek számára. Ezen felül a létesítmény személyre szabott gyógyszerek kiszállítására és csomagolására is szakosodott.

Coloplast részvényei ezen a héten 2,39%-ot emelkedtek, egyrészt a köszönhetően a kiváló eredményeiknek, másrészt a befektetők egészségügybe való hitük miatt.

 

Medtronic megvenne, majd feldarabolna egy céget

A Reorg Research beszámolója szerint a Medtronic akvizíciós tárgyalásokat folytat a LivaNova-val, amely hírét egyaránt a Medtronic és a LivaNova részvényesei is jól fogadtak. Az elemzők szerint a Medtronic–sikeres akvizíció esetén- feldarabolja majd a LivaNova-t. A hírek alapján a cég több osztályát is eladná a vállalatnak, viszont megtartaná „best-seller” szektorát, a neurológiai osztályt. Fontos megemlíteni, hogy a Boston Scientific, az Edwards Life Sciences, valamint a Johnson&Johnson szintén érdeklődik a londoni székhelyű társaság iránt. Mike Matson, a Needham&Co. elemzője elvégezte az érték elemzését, amely külön értékeli a LivaNova kardiovaszkuláris és neurológiai üzletágait. Elemzése azt mutatja, hogy a cég kardiovaszkuláris üzletága értéke 1,4 milliárd dollár, a neurológiai üzleté pedig 2,5 milliárd dollár, így az összérték így 3,9 milliárd dollár lesz. A szakértő úgy vélekedett, hogy bár a neurológiai üzletág beleférne és „jót tenne” a vállalat portfóliójának, mégis igen bizonytalan befektetésnek tartja az akvizíciót.

Medtronic vállalat részvényei ezen a héten 1,39%-ot korrigáltak. A Medtronic vállalat negyedévente részvényenként 0,48 eurós osztalékot fizet.

 

Tovább terjeszkedik a Gilead és nemcsak a koronavírus miatt

Gilead Sciences vállalat vezetői megállapodtak abban, hogy körülbelül 4,9 milliárd dollárért megvásárolják a Forty Seven vállalatot, hogy könnyen be tudjanak törni a gyógyszerészeti kutatások egyik legnagyobb területére, a rákkezelés területére. A Gilead a negyvenhét, részvényenként 95,50 dolláros akvizícióval vásárolja meg a Forty Seven-t egy tranzakció során, amelyet a napokban mindkét testület jóváhagyott. Az ár 96%-os prémium a cég csütörtöki részvény zárásához képest. A Forty Seven részvénye 62%-kal, 93,79 dollárra növekedett New York-ban az akvizíció bejelentése után.

„A Gilead Sciences franchise vállalatot a hepatitis C elleni küzdelem gyógyszeripari óriássá változtatta, ám a kezelések eladása az utóbbi pár évben jelentősen visszaesett és a vállalat új bevételi forrásokat keresett. A Forty Seven-nel kötött megállapodás kiegészítheti a Kite Pharma 2017. évi megvásárlását, amely potenciálisan az első osztályú kezeléseket jelenthet-mondta Daniel O’Day vezérigazgató. „Ez tökéletesen beletartozik a stratégiánkba, amellyel olyan területekre fókuszálunk, amelyekben nagy az orvosi szükséglet”–tette hozzá.

Gilead Sciences ezen a héten is elismerte, hogy minden erővel a Covid 19, azaz a koronavírus ellenszerén dolgozik. A Bloomberg szerint a Gilead Sciences cég a legnagyobb esélyese annak, hogy egy kiváló antivírus vakcinát készítsen elő, igaz az esélyei ennek a mutálodások miatt 50%. A befektetők optimistábbnak tűnnek a Gilead Sciences esélyeivel kapcsolatban, mivel január 21. óta kiválóra értékelik a céget és ez majdnem 17 milliárd dolláros rallynak felel meg a vállalat életében. Ha a vakcina sikerrel jár az RBC úgy gondolja, hogy a gyógyszergyártó 80 millió-150 millió dollár nyereséggel és hatalmas hírnévvel szállhat ki most a vírus elleni versenyből.

Gilead Sciences vállalat részvényei ezen a héten 10,87%-ot emelkedtek.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Walt Disney nyilatkozott a koronavírusról

A világ legnagyobb vidámparkjait üzemeltető cége nem igen engedheti meg magának, hogy ne szólaljon fel napjainkat jelenleg meghatározó vírusa miatt. A Walt Disney parkjai a tavalyi évben csaknem 20 millió látogatót regisztráltak, viszont az idei év statisztikái még nem nyilvánosak. A hatalmas tömeg miatt szinte a cégnek kötelező volt a látogatók megnyugtatása, illetve „a vírus miatti esetleges veszteségre való felkészülés”. Egyelőre csak a floridai park vezérigazgatója nyilatkozott a fejlesztésekkel kapcsolatban, rögtön azután, hogy 4 személyt diagnosztizáltak a betegséggel az államban. „A Walt Disney World Resort-ban nagyon szigorú higiéniai eljárások vannak érvényben. Szoros kapcsolatban állunk az egészségügyi ügynökségekkel és ebben a pillanatban is kommunikálunk képviselőinkkel és külsős szakértőkkel a megelőző intézkedések fontosságáról, például a gyakori kézmosások biztosítása és kötelezése, illetve a szigorú tisztítási folyamatok. A vendégek kényelme érdekében további kéz fertőtlenítőket helyezünk el parkjainkban és üdülőhelyeinkben és a helyzetnek megfelelően módosítjuk a protokolljainkat”–nyilatkozta a floridai park szóvivője.

Walt Disney részvények árfolyamai a Wells Fargo elemzői szerint vételi pozícióba kerültek, hiszen a cég részvényei ezen a héten ismét korrigáltak, péntek záráskor 3,69%-kal értek kevesebbet, mint egy héttel azelőtt. A vállalat részvényei 100,86 euróra estek vissza, ami egy hónappal ezelőtt majdnem 130 euró is volt, de viszont hosszú távú befektetés esetén alacsonyabb vételi áron érdemes vásárolni, mint ahogy nagykutyák teszik ezt jelenleg is.

 

Az Aptargroup szépségápolásba fektet

Az Aptargroup a napokban megállapodást kötött a Fusion Packaging megszerzésére. A felvásárlás várhatóan kiigazítja az AptarGroup Beauty+Home szegmensének jelenlegi hiányait. A 2004-ben alapított Fusion Packaging vezető szerepet tölt be az észak-amerikai szépségpiac magas színvonalú kozmetikai eszközök csomagolásában, valamint a fogamzásgátló megoldásokban. Körülbelül 100.000 embert foglalkoztat a székhelyén, Dallas-ban, értékesítési és tervezési irodákban, New York-ban és Los Angeles-ben, valamint Kínában. A Fusion Packaging 2019-ben mintegy 80 millió dollár árbevételt generált. Ez összhangban áll az AptarGroup stratégiájával, a gyors szépségápolási megoldások terén. A vállalat emellett ki tudja majd használni a Fusion Packaging meglévő kapcsolatait, amelyben számos globális kozmetikai és bőrápolási terület és gyorsan növekvő indie márka tartozik.

Az Aptargroup vállalat részvényei ezen a héten 0,95%-ot korrigáltak, miután az elmúlt egy év alatt 2,58%-ot emelkedtek.

 

Visa-t is elérte a koronavírus

Visa-ra hatott a koronavírus terjedése. A társaság a napokban azt nyilatkozta, hogy a kártyatulajdonosok külföldi kiadásai hirtelen lelassultak, különösen az utazással kapcsolatos vásárlások esetében és hogy a negyedévben a bevétel növekedése körülbelül 2,5–3,5 százalékponttal lesz alacsonyabb a vártnál, mint a január 30-án megosztott kilátások. A Visa bejelentette, hogy nem ad a jövőbeli negyedévekre vonatkozó előrejelzést egészen az első negyedév végéig. „A határokon átnyúló vásárlások heti szinten romlottak a koronavírus kitörése óta és a 2020. február 28-i tendenciák még nem tükrözik teljesen az Ázsián kívül terjedő koronavírus hatását”-nyilatkozta a Visa szóvivője San Francisco-ban. A Visa csatlakozik a Mastercard-hoz és a PayPal Holdings Inc.-hoz, hogy figyelmeztesse a befektetőket arra, hogy a koronavírus terjedése hogyan befolyásolhatja üzleti tevékenységüket. A Mastercard azt állította, hogy a múlt hónapban 2-3 százalékponttal teljesíthettek felül egy korábbi előrejelzéshez képest, ami 9–10%-os árbevétel-növekedéshez vezethet.

Az is a héten jelent meg, hogy a Zacks Consensus elemzőház becslései szerint az elemzők a Visa részvénynél részvényenként 6,13 USD bevételt remél és 25,28 milliárd dollár bevételt vár el éves szinten. Ezek az összegek a koronavírus ellenére is plusz 12,68%-os részvényenkénti bevételt, illetve vállalati szinten összességében 10,03%-os emelkedést jelenthetne a tavalyihoz képest.

Visa részvényei ezen a héten 0,95%-ot korrigáltak, míg a Mastercard részvényei 2,56%-ot emelkedtek.

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba újabb fesztivált rendezhet

Az e-kereskedelem volumenének serkentése érdekében a kínai Alibaba csoport online vásárlási fesztivált indít 1 milliárd jüan (144 millió dollár) összeg értékben a koronavírus gazdasági hatásának a „kiegyenlítésére”. Az előző héten a globális járvány jelentős hatást fejtett ki a piacra, melyre még a szakértők sem voltak felkészülve. A döntés akkor fogalmazódott meg, amikor az Alibaba ráeszmélt a fogyasztói kiadások csökkenésére Kínában, amely továbbra is „félig karantén állapotban” van a koronavírus járvány következményeként. Az online kiskereskedelmi óriás az összes Kínában online vásárolt és eladott áruk kétharmadát teszi ki. Az Alibaba korábbi, november 11-i bevásárló fesztiválja-a Singles Day-rekordszintű 268 milliárd jüan (38,3 milliárd dollár) bevételt hozott. A szakértők viszont az említett globális probléma miatt kevésbé optimisták a most tervezett fesztivállal kapcsolatosan.

Mindeközben az Alibaba és a leányvállalata, az Alibaba Health Information Technology bejelentette, hogy olyan mesterséges intelligenciát (AI) fejlesztett, ami komputertomográf-felvételeket elemezve másodpercek alatt képes felismerni a koronavírusos megbetegedést. Az Alibaba vezetői szerint a mesterséges intelligencia 96%-os pontossággal dolgozik és másodpercek alatt képes több adatokat feldolgozni. A mesterséges intelligencia 15 másodperc alatt akár 300 képet és tesztet is letud futtatni, amiből ez a fajta alkalmazás képes elkülöníteni a koronavírusos megbetegedést más tüdőbetegségektől. Azt az Alibaba szóvivőjétől megtudhattuk, hogy eddig három kínai tartomány több mint száz kórházában alkalmazták az Alibaba AI nagyobb sikerekkel.

Az Alibaba Group Holding részvényei ezen a héten 2,4%-ot korrigáltak, míg az elmúlt egy év alatt 9,66%-ot emelkedtek.

 

Az Amazon zöldebb kiszállításra váltana

Néhány évvel ezelőtt az Amazon.com gyorsszállítási csapata azt vitatta, hogy valami radikális döntést kellene bevezetnie az online marketing terén, ezt követően kezdtek egyre jobban figyelni a környezet védelmére. Az Amazon Prime Now egynapos kézbesítési szolgálatát felépítő csapat tudta, hogy a leggyorsabb kézbesítési lehetőségek általában nem a legjobb a környezetnek. A garantált egy órás kézbesítési intervallum néha azt jelentette, hogy a futárokat szinte üres járművekben küldték ki, amelyek nagyjából ugyanolyan üvegházhatású gázt bocsátottak ki, mint egy teljesen megterhelt teherautót vagy kisteherautót. A csapatból valaki azt javasolta, hogy mutassák be az ügyfeleknek a „zöld” vásárlási módot, egy kissé lassabb kiszállítással. Ennek keretében az Amazon több időt kap a megrendelések csoportosítására kiszállításra, figyelve ezáltal a környezetvédelemre, hisz egy autó nem egy csomagot szállít egy embernek.

Az Amazon vállalat részvényei 0,08%-ot korrigáltak.

 

Az Alphabet hibrid autókat „ajándékoz”

Az Alphabet belgiumi leányvállalata 1200 darab új autót szállított le, köztük 800 hibridet egy újonnan létrehozott egészségügyi szolgáltatónak. Az első 325 autót még ezen a héten üzembe helyezték. Az autókat az I-mens-nek, egy egészségügyi szervezetnek szállították, amely egészségügyi szolgáltatásokat nyújt az olyan betegek számára, akik betegség miatt nem tudják gyakran meglátogatni a kórházakat. Az új autókat azok az ápolónők használhatják majd, akik mindennap a betegeket látogatják meg. „Valójában Európa egyik legnagyobb hibrid szolgálati autójának flottája lesz ez”-mondta Karin Van Mossevelde és Erwin Devriendt, a szervezet átmenetileg kinevezett vezérigazgatója. Az új autókat a Toyota szállítja az Alphabet mobilitási szolgáltatóján keresztül.

Közben az is kiderült, hogy partnerséget kötött az Alphabet az AT&T-vel az 5G segítségével közvetített jövőbeli technológiai szolgáltatásokkal kapcsolatban. A közös megállapodás keretében már több szoftver tesztelése is zajlik, ami már az 5G technológián keresztül lenne elérhető.

Az Alphabet, vagyis a Google részvényei ezen a héten 3,09%-ot korrigáltak, így hétvégére 1138,3 eurón zártak.

 

Veszélyben vannak a Microsoft gépek?

Microsoft fenyegetésvédelmi osztálya a napokban hívta fel a vállalat figyelmét egy „jelentős és növekvő” kiberbiztonsági fenyegetésre, amely megfizethetetlen károkat okozhat a vállalat felhő alapú rendszerében, illetve az ügyfelei számára. Az osztály mellett az FBI is figyelmeztette a céget, hogy a fenyegető ransomware milyen károkat okozhat. Jelenleg még folynak a vizsgálatok és a becslések a lehetséges fenyegetés felmérése érdekében. A Microsoft fenyegetésvédelmi hírszerző csapata átfogóan ismertette, hogy az egyik típusú kibertámadás jelentős veszélyt jelent különösen az üzleti felhasználók számára, és hogy minden erejükkel dolgoznak az ügyfelek adatainak védelme érekében. A jó hír az, hogy a jelek szerint a fenyegetés telepített fájlok formájában tud csak bejutni a rendszerükbe, amit egy rutinosabb felhasználó könnyen ki tud szűrni. A vállalat a hírek szerint nagyobb figyelmet fog fordítani a Windows Defender és a tűzfal fejlesztésére, viszont erről még részletes beszámolót nem adtak ki.

Microsoft vállalat részvényei ezen a héten 1,32%-ot korrigáltak és 141,06 eurón zártak.

 

Facebook Trump-ot támogatja?

Facebook március elején eltávolított néhány olyan hirdetést, amely Donald Trump elnök újraválasztási kampányáról szól. A Facebook igen nagy politikai tűz alá került az elmúlt hónapokban, mivel lehetővé tette, hogy a Trump kampány hirdetései mindenki számára megjelenjenek a platformon. Továbbá azt is engedélyezte, hogy az amerikai elnök kongresszusi népszámlálást jelenítsen meg a platformon. „Ez a felmérés elengedhetetlen a csapatunk 2020-as kampánystratégiájához. Szükségünk van hazafias amerikaiakra, mint te, hogy választ adjunk erre a népszámlálásra, így kidolgozhatunk egy nyerő stratégiát az amerikai államnak”-állt a hirdetésekben. A felmérés kérdései között szerepel a felhasználók megkérdezése Trump elnökkel kapcsolatos véleményükről, korukról, nevükről és elérhetőségeikről. A felmérés azt is megkérdezte, hogy milyen hírleveleket olvasnak leginkább.

Facebook részvényei ezen a héten ismét korrigáltak, így hétvégére a cég részvényei 5,84%-kal lejjebb zártak, azaz 159 eurón.

 

Nem teljesít jól az Apple indiai szektora

Az Apple már régóta gyártja termékeinek nagy részét Kínában. Ez az országba fektetett bizalom viszont a társaságot érzékenyé tette az olyan eseményekre, mint például az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború és a legutóbbi koronavírus megjelenése. Bár az Applenek igen sok országban van központja, mégis az egyik legdrágább megoldást választotta, Indiát. Bár az indiai piac hatalmas lehetőség lehet a mobilgyártó számára, mégis sok szakértő teljesen ellenzi a vállalat további beruházásait a területen. Az indiai feldolgozóipar kevésbé fejlett és Kínával összehasonlítva hiányzik a magasan képzett munkaerő vagy gyártó, amely képes minőségi alkotóelemeket gyártani, például okostelefon hangszórókat vagy fejhallgatókat. Az Apple számára szintén nehéznek bizonyult olyan helyi beszállítók megtalálása, amelyek megfelelnek a szigorú felelősségvállalási politikájuknak. Az egyik oka annak, hogy a cég nem javítja a gyárait vagy a feltételeit az, hogy az Apple indiai megrendeléseinek nagysága hihetetlenül alacsony. Az országban a becslések szerint havonta ezreket, míg az Apple kínai megrendelései heti százezreket érnek el.

Ennek ellenére az Apple vállalat részvényei ezen a héten 4,82%-ot meneteltek felfelé.

 

 

A Global High Yield Bonds

 

Teva vállalat stabilizálódása

Teva Pharmaceutical vállalatnál stabil erősödést láthattunk az elmúlt hónapban a koronavírus ellenére is. Ugyanis a részvények már februárban fellendültek, utalva arra, hogy majdnem négyéves veszteséges évnek mintha vége lenne. Egy rövid szünet után a Teva vállaltnál fellendülést tapasztaltak. A januári átalakítások a vállalatnál állítólag egy kis időre lezárultak. Az S&P által szolgáltatott adatok szerint a Teva gyógyszerészeti vállalatnak a február hónap gyenge befejezése mellett is a hónap elején tapasztalható szilárd erőssége elegendő lehet ahhoz, hogy 10,9%-os nyereséget hagyjon maga után. A gyógyszerészeti vállalatnál, itt különösen gondolva a generikus gyógyszerkészítő vállalatok közül a Teva Pharmaceutical vállalatra, amely 2016 óta küzd és nem képes alkalmazkodni a piaci jelenlegi változásokhoz nagy változásokat vehetünk észre. Mindent egybevetve a Teva részvényei értékük több mint 90%-át elveszítették a csúcshoz képest, egészen a tavalyi mélypontig. A visszaesés oka elsősorban a társaságnak az opioid-függőség járványban játszott szerepével kapcsolatos esetleges felelőssége miatt lehetséges. Valamint a szklerózis multiplex gyógyszere, a Copaxone értékesítésének csökkenése miatt estek a Teva részvényárfolyamai az utóbbi időkben. Ugyanis a Copaxone gyógyszeres terápiája 2017-ben elvesztette a szabadalmi oltalmát és bár a vállalat megpróbálta a franchise-t hasonlóan forgalmazható gyógyszerekkel kiváltani. 2017 óta viszont hatalmas átalakításokon ment keresztül a vállalat, rengeteg üzem bezárása és több ezer dolgozó látta a kárát. A Teva 2017-ben 3961 fő alkalmazottal működött Izraelben. Majd 2019 végéig ezt a számot 2584 fővel csökkenttette bő két év alatt. A Teva 2016-ban is bocsátott ki kötvényt, 100 ezer eurós nominál értékben 1,5 milliárd euró értékig. A kötvény lejárata 2024, viszont elmondható, hogy a vállalat részvényei tavaly szeptembertől igen elég erős emelkedésnek indultak.

Teva vállalat kötvény árfolyama a 2024 évi lejárathoz képest 11,2%-kal van alacsonyabb szinten, igaz az ügyfeleknek biztosított lejáratkor egy hozamgarancia, ugyanis 100%-os árfolyamon jár le a kötvény. A Teva vállalat évi 1,125% fix kamatot fizet a befektetőinek éves szinten.

 

Bombardier vállalatnál a koronavírus ellenére újításokat vezettek be.

Bombardier szóvivője a napokban bejelentette, hogy bevezette a Gogo Avance L5 repülés közbeni csatlakoztatási rendszerét, mint korszerűsítési opciót. Ezeket a rendszereket a régebbi Learjet üzleti repülőgépe észak-amerikai székhelyű üzemeltetői számára adták először oda. A 4G levegő-föld szolgáltatást úgy fejlesztették ki, hogy javítsák a Learjet-en utazók repülés közbeni élményét azáltal, hogy zökkenőmentes kapcsolatot biztosítsanak az USA kontinentális területén, valamint Kanada és Alaszka nagy részein. A szerkezet kifejezetten üzleti repülőgépek számára tervezett Avance L5 audio- és video streaming-et, valamint gyorsabb internetes szörfözést kínál, „a korábbi generációs technológiához képest jelentősen jobb felhasználói élmény érdekében”-tette hozzá egy nyilatkozatban a repülőgép gyártó szóvivője. A Gogo Avance L5 szerkezete 2019 óta opcionálisan elérhető az új 70/75-es modelleken, nyilatkozta a Bombardier és a fejlesztés alatt álló Learjet 75 Liberty-ben. Az átalakított ikerrepülőgép és LeraJet 70/75-ös modell csere jelenleg repülési tesztelés alatt áll a Bombardier amerikai wichitai létesítményében. Viszont várhatóan a második negyedévben ezek a repülőgépek is forgalomba kerülhetnek.

A Bombardier szerint az Avance L5 utólagos felszerelése bármelyik amerikai szervizközpontban elvégezhető, bár a frissítés árát nem hajlandó közzé tenni. „A Learjet repülőgépek híresek arról, hogy dinamikusak és stabilak. Ráadásul ez a fejlesztés biztosítja, hogy ügyfeleink rendelkezzenek a szükséges összeköttetésekkel ahhoz, hogy maximalizálják a levegőben töltött idejüket”-nyilatkozta ezt Michael Anckner, a Bombardier alelnöke

 

Bombardier vállalat 2014-ben bocsátotta ki a 6%-os kötvényét, amely 2022-ben jár le. Majd 2015-ben ismét a befektetők felé fordult kötvénykibocsátással 7,5%-os kamatra, 2025-ös lejárattal. A részvényekhez hasonlóan természetesen itt is láthattunk korrekciót, de az csak 3-5%-os, hiszen a vállalat stabil lábakon áll.

 

 

Egyedi részvények

 

10 éves távlatra az Emerson Electric részvénye nyerő lehet

Az Emerson Electric Co. elektronikus és elektromos gépeket, szoftvereket, rendszereket és szolgáltatásokat kínál ipari, kereskedelmi és fogyasztói felhasználásra az elektromos hálózatain, folyamatmenedzsment rendszerein, iparautomatizációs és klímatechnológiai megoldásain keresztül. Jelenleg az alkalmazottak száma megközelíti a 88.000. főt. Az Emerson Electric Co. egy amerikai multinacionális vállalat, amelynek székhelye Ferguson, Egyesült Államok. Ez a Fortune 500 vállalat termékeket gyárt, és mérnöki szolgáltatásokat nyújt számos ipari, kereskedelmi és fogyasztói piacon.

Az Emersont 1890-ben, Missouri állambeli St. Louis-ban alapították, mint a Civil War War Union veteránja, John Wesley Emerson, az Emerson Electric Manufacturing Co., hogy villamos motorokat állítson elő a skót születésű testvérek, Charles és Alexander Meston szabadalma alapján. 1892-ben az első lett az elektromos ventilátorok eladása az Egyesült Államokban. Gyorsan kibővítette termékskáláját az elektromos varrógépekre, az elektromos fogfúrókra és az elektromos szerszámokra. Az Emerson lett a világ legnagyobb repülőgép-fegyvergyártója. Emerson a második világháború katonai termelési szerződéseinek értéke szerint az 52. helyezett az Egyesült Államok vállalata között.

1962-ben a vállalat megvásárolta az Egyesült Államok Elektromos Gyártó vállalatát, mint az Egyesült Államok Elektromos Motorok Divízióját, beleértve az U.S. MOTORS márkát. 1968-ban pedig megvásárolta az InSinkErator társaságot. Tulajdonságait szigorú tervezési folyamat kidolgozása, új termékek és technológiák fejlesztése, akvizíciók és közös vállalkozások, valamint a nemzetközi növekedés jellemezte. 1999. december 15-én az Emerson Electric Co, a növekedési kilátásainak javítása érdekében beleegyezett abba, hogy 440 millió dollár értékben megvásárolta a Jordan Industries Inc. telekommunikációs berendezések üzletágát. 2010-ben az amerikai MOTORS® márka eladta a Nidec Motor Corporation számára. 2011. július 26-án az Emerson bejelentette, hogy Latin-Amerika székhelyét a floridai Sunrise-ben fogja áthelyezni, 2016. december 1-jén a Platinum Equity megvásárolta az Emerson Network Power üzleti egységet, és átnevezte azt Vertiv GMBH-nak. Az akvizíció magában foglalta az Asco, Chloride, Liebert, Netsure és Trellis márkákat. 2016. december 1-jén a Platinum Equity megvásárolta az Emerson Network Power üzleti egységet, és újranevezte azt a Vertiv-nek. Az akvizíció magában foglalta az Asco, Chloride, Liebert, Netsure és Trellis márkákat.

Kereskedelmi és lakossági megoldásokban is dolgoznak a cégnél. 2006. október 2-án Emerson keresetet nyújtott be az NBC ellen a szövetségi bírósághoz egy jelenet miatt, amely a Hősök sorozatának kísérleti epizódjában jelent meg. 2007. február 23-án az ügyet megszüntették. Az NBC Universal és az Emerson Electric a pert a bíróságon kívül rendezte. 2014. december 22-én az Emerson bejelentette a Skóciában működő Cascade Technologies Ltd. felvásárlását és gázanalízis-portfólióját kibővítette lézeres mérőelemzőkkel és rendszerekkel az ipari kibocsátások fokozott megfigyelése miatt, illetve a termelés hatékonysága és a szabályozás betartása érdekében.

Az Emerson Electric vállalat részvényei ezen a héten 1,2%-ot korrigáltak. A cég kapitalizációs tőkéje mára meghaladja a 35,1 milliárd eurót.

 

Több biztosító Bershire Hathaway részvényt vásárol, hiszen Warren Buffet cégei között megtalálható a Posco is.

Többen ismerik a Berkshire Hathaway céget, ami Warren Buffet cége. Ebben a cégben rengeteg vállalat megtalálható, többek között a Posco vállalata is. Ugyanis a Berkshire Hathaway bevásárolta magát a Posco dél–koreai vas- és acél gyártó cégbe is. A Posco a világ negyedik legnagyobb acélgyártója. 2010-ben magasabb piaci értékkel rendelkezett, mint Európában és Amerikában a többiek, akár a német ThyssenKrupp AG, vagy a brit-holland Corus Group Plc. Így 2010-ben elmondhatta magáról, hogy a világ legnagyobb acélipari gyártó cégévé fejlődött. A Posco cég jelenleg két integrált acélgyárat működtet Dél-Koreában.

Posco 1996 november 6. óta van jelen a tőzsdén. Jelenleg a piaci értéke részvényeként 58,34 euró darabonként. Induláskor 15,28 euró volt részvényenként. A Posco cég Szöul egyik jó döntésének köszönhető, ugyanis a 60-as években Dél- Korea nagyon szeretett volna az acél és vasiparban élmezőnyben lenni. Tae-Joon Park vezetésével nyílt meg először a Posco cég elődje a TaeguTec. Majd a kormány és a TaeguTec egyesülésével létrejött a Posco. A vállalat, vagyis a Posco 1972-ben kezdte el értékesíteni a vaslemezes és acélipari „lemez és nehézfém” termékeit. A cég jelenleg ott tart, hogy részvényei után évente kétszer osztalékot fizet. Minden év júniusában a vállalat osztalékot fizet, ezt részvényenként 0,83 euróval, míg decemberben 0,77 euróval fizetett ki. 2005-óta a Posco jelen van Indiában is. Az indiai kormánnyal való megállapodás értelmében a 2005-ben a Posco beruházást tervezett, így 12 milliárd dollárért felépített négy acélkohászatot és épített egy villamos erőművet India különböző tartományaiban. A Posco jelenleg is ellátja a lakosságot acéllal, 2010-ben a Posco cég Indiára eső éves termelési kapacitása meghaladta a 12 millió tonna acélt. 2010-után a cég a pala kitermelést is megkezdte. 2007 elején Warren Buffett a Berkshire Hathaway-n keresztül 4%-os részesedést vásárolt a Posco vállalatból. Ennek egy részét busás haszonnal 2014-ben el is adta.

Berkshire Hathaway részvényei ezen a héten 1,59%-ot estek, míg a Posco részvényei 3,28%-ot. A Berkshire Hathaway vállalat 9 százalékos részesedést tart a Coca Colában, finanszírozóként beszállt a Kraft Food és a Heinz egyesülésének finanszírozásába, ahogy a Burger King és a Tim Horton egyesülésében is részt vett. A 3G Capital és a Berkshire Hathaway 10 milliárd dollárt fektetett bele az új Kraft Heinz vállalatba.

Kérje ingyenes tanácsadásunkat most!
Share This