e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 Volkswagen–nél már az elektromos sportra készülnek?

A befektetők nem csodálkoztak, mikor meghallották, hogy a Volkswagen vezetése egy újabb elektromos szérián gondolkodik, viszont kevésbe gondolták azt, hogy egy erős sport autó kerül bemutatásra. A vállalat hatalmas léptekkel halad egy zöldebb jövő felé és most megmutatja, hogy ezt stílusosan is lehet. A Tesla részvények szárnyalása után várható volt, hogy sok autógyártó sürgősen belekezd az elektromos sportkocsik gyártásába. Ez alól a Volkswagen sem volt kivétel. Egyértelműen az ID széria kerül folytatásra a vállalattól, mely első darabja az ID 3 még az idei év harmadik negyedében kiszállításra kerül azok számára, akik azt előrendelték. Már ez a kocsi is igen méltónak bizonyult a mai elektromos autó trendekhez, főként nagy hatótávjával és felszereltségével. Viszont emellett csak az ID R elektromos versenyautó került bemutatásra, ami egy igen nagy ugrás az egyszerű családias elektromos autóhoz képest. És az autó első ránézésre teljes mértékben egy Audi TT kupé külsejének fele meg.

A jelenlegi koronavírus által okozott felfokozott befektetői hangulat miatt a Volkswagen részvényárfolyama 151,90 euróra esett, azaz 9,66%-ot korrigált.

Itt az új GeelyVolvo első környezetbarát autó, ami a Tesla riválisa lehet?

Polestar a Volvo csapata által fejlesztett elektromos/hibrid széria, melyből már két autó is bemutatásra került. Igen ígéretesnek tűnik mindkét jármű teljesítmény és dizájn szempontjából is, így nem gondoltuk volna, hogy valamelyik radikálisan megváltozhat majd a további verzióknál. Viszont a napokban kikerült a legújabb darab, Polestar Precept néven, ami külsőre teljesen olyan, mintha egy Tesla Model-t utánozná. Ez az első új szériás járműve a Geely-hez tartozó vállalatnak, a Volvo nemsokára már teljes mértékben össze lesz vonva az anyavállalattal. A vállalat mérnökei egyedi, eddig még nem alkalmazott módszerrel alakították ki a kocsi belső terét. Nem mindennapi, hogy újrahasznosított PET palackokból készüljön egy járműnek a kárpitja. Be kell vallani, hihetetlenül hasznos lenne ezt a technológiát alkalmazni minden autógyártónak, főként környezetvédelmi szempontból.

Geely Automobily a bekövetkezett negatív események hatására és a jövőbeli kisebb cégek felvásárlása miatt a vállalat 13,29%-os veszteséggel zárta a hetet.

 

Az Nvidia még mindig jól teljesít

Az Nvidia összes bevétele 2019. évi 9,71 milliárd dollárról 10,92 milliárd dollárra nőtt 2020-ra, és várhatóan 2021-ben tovább növekszik majd 13,10 milliárd dollárra. Az Nvidia GPU szegmensének bevétele várhatóan 2021-re 13,10 milliárd dollárnak fog megfelelni és a cég teljes éves bevételének 87%-át fogja kitenni. A szakértők kiemelték, hogy kulcsfontosságú az Nvidia bevételeinek növekedéséhez ennek a szegmensnek a fejlesztése. A GPU szegmens várhatóan az egyetlen nagyobb bevételi mozgatórugó lesz a jövőben a vállalat számára, mely immáron meg 6,5-szerezte bevételeit a processzorai segítségével. Ezenkívül a teljes bevételnek 2022-ig körülbelül 15,07 milliárd dollárra fog növekedni az előrejelzések alapján, amelyet a vállalat új Turing-termékei és az adatközpontok iránti kereslet élénkülése vezet. Egyelőre viszont igen sok kérdés kering eme számok körül, mivel az AMD és az Intel népszerűsége is jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban.

Az Nvidia részvényei az év eleji korrekció és a nagyfokú eladások miatt ezen a héten 12,68%-ot estek.

Telemedia vagyonkezelt számla

Az Amazon már biztos, hogy Indiában is tevékenykedni fog

Hetekkel azután, hogy az Uber kilépett az indiai élelmiszer-szállítási piacról és a helyi óriások, Swiggy és a Zomato is bejelentette vereségét, új játékos kezd felkészülni az erősen támogatott piac betörésére. Az Amazon, mint e-kereskedelmi óriás az elkövetkező hetekben tervez belépni az indiai élelmiszer-szállítási piacra–nyilatkozott a vállalat szóvivője a TechCrunch újságírójának. A szolgáltatás elindítása, amelyet akár az Amazon Prime Now, akár az Amazon Fresh platform részeként kerülhet bevezetésre. A bevezetés előtt az e-kereskedelmi óriás kipróbálta ételszállítási szolgáltatását egyes Bangalore-i éttermi partnereivel. A társaság évek óta foglalkozik élelmiszerszállítási üzletágával és korábban arra törekedett, hogy elindítsa azt a Diwali fesztivál idején. Nem világos, mi okozta a késést. „Hiszünk abban, hogy ügyfeleink nevében innovációt hozunk az országba, hogy új és kellemes élményeket teremtsünk mindenki számára. Ennek az elkötelezettségnek a részeként folyamatosan értékeljük az új lehetőségeket az ügyfelekkel való kapcsolattartás és kiszolgálás érdekében”-mondta az Amazon szóvivője a TechCrunch-nak egy nyilatkozatában.

Az Amazon vállalat részvényeinek mozgása a kereskedelem érthető megtorpanása miatt ezen a héten megfordult, a részvények árfolyamai 13,25%-ot meneteltek lefelé.

Az Alibaba piackutatást végez Kínában

Miközben az új koronavírus gazdasági hatásait továbbra is Kínában tapasztalják leginkább, az egész országban a mikro-, kis- és középvállalkozások továbbra is optimistán állnak az üzleti kilátásokra vonatkozóan, az Ali Kutatóintézet szerint. Az MSME-k körében végzett felmérés során a közel 24.000 válaszadó több mint 66%-a fejezte ki optimizmusát az üzleti lehetőségekre az év hátralévő részében, rövid távú visszaesések ellenére, mint például a megrendelések és az ügyfelek visszaesése, a szállítási késedelmek és a kitörés által okozott szűk cash flow-k. Körülbelül 14%-uk még az értékesítés vagy a profit gyors növekedését várják el, míg 11%-uk szerint várhatóan csekély hatást gyakorol a vírus üzleti tevékenységükre az előző évhez képest. Az eredmények egy online felmérésből származnak, amelyet február 5. és 7. között végeztek az Alibaba Csoport által támogatott kutatóegység és a Kínai Háztartási Pénzügyi Felmérési és Kutatóközpont a Délnyugati Pénzügyi Egyetemen. Az MSME-t kizárólagosan az ilyen kritikus problémákra fejlesztették ki, hogy információkat tudjanak szerezni az Alibaba Taobao és Tmall e-kereskedelem piacán működő kereskedőktől, akiknek többségének az éves árbevétel 5 millió RMB (711.100 dollár) alatt volt.

Az Alibaba vállalat részvényei ezen a héten 5,96%-ot korrigáltak, míg leányvállalata az egészségügyi fejlesztésekről méltán híres Alibaba Health Information Technology csak 2,23%-ot ment mínuszba.

 

Wirecard biztonságosabbá teszi a fizetést

A Wirecard partnerséget kötött a német pénzügyi szolgáltató céggel, a Signal iDuna-val annak érdekében, hogy elősegítse online és mobil szolgáltatásai új fizetési módszerekkel történő kibővítését. A partnerség lehetővé teszi a Signal iDuna ügyfeleinek, hogy online vegyenek igénybe és fizessenek a biztosításért, miközben a szállító feldolgozza a kifizetéseket és sikeres igény esetén intézi a kifizetéseket. Arne Boysen, a Signal iDuna alternatív fizetési lehetőségei osztályának vezetője és projektvezetője elmondta: „A Wirecard-nal folytatott együttműködés egy további lépés a fokozatos digitalizációhoz való alkalmazkodáshoz és a digitális életmód igényeinek kielégítéséhez. A Wirecard platformon alapuló innovatív fizetési oldalnak köszönhetően minimalizálhatjuk az időveszteséget és ügyfeleink számára biztosíthatjuk az optimális készpénzkifizetést. A fizetési módok széles köre, valamint a bonyolult és gyors reagálás döntő szerepet játszottak abban, hogy a Wirecard-dal sikeres üzletet hozzunk létre. Ezenkívül a Wirecard megfelel a rendkívül magas biztonsági követelményeinknek.”

Wirecard részvényesei ezen a héten sem voltak boldogok, ugyanis a várttal szemben a Wirecard 14,89% mínuszban zárt.

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Colgate-től vegán termékek kerülhetnek forgalomba

Colgate vegán, gluténmentes termékek sorozatát mutatta be a napokban, amelyek nem tartalmaznak mesterséges ízt, édesítőszert vagy színezéket. Viszont ezek a termékek nem élelmiszerek, hanem fogkrémek, szájvizek és fogkefék. A Colgate-Palmolive hétfőn bejelentette a Colgate Zero termékek bevezetését, amelyek úgy tűnik, hogy a fiatalabb, egészség- és környezettudatos emberek számára irányulnak. Ez segíthetne a Colgate-nek a versenyben a Procter&Gamble-lel szemben, a Crest szájhigiénés termékek gyártójával, amely a Colgate legnagyobb versenytársa. A P&G olyan természetes márkákkal rendelkezik, mint a Burt’s Bees Purely White és a natív fogkrém. Az új Colgate Zero termékek „tiszták”, amelyek a vállalat szerint jelezni fogják, hogy mentesek a mesterséges összetevőktől. A Colgate Zero fogkrém felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt tartósítószer-mentesen kerül ki majd a forgalomba. Az új irány az alkoholmentes szájvizek területén is megjelent. Az összetevők eltérők lehetnek, de a cég szerint termékei „mindazt a védelmet nyújtják, amelyet elvártak a Colgate-től”.

Colgate-Palmolive részvénye ezen a héten a piaci korrekciónak köszönhetően 11,41%-ot esett.

 

Visa vezetősége is a befektetői konferenciára készül?

Visa vállalata részt vesz a hamarosan rendezésre kerülő Befektetői Konferenciákon. Március 4-én Al Kelly elnök-vezérigazgató képviseli a Visa vállalatát a KBW Fintech Payments Konferencián New York-ban. Március 5-én pedig Vasant Prabhu, alelnök és pénzügyi vezérigazgató lesz a képviselő az Evercore ISI Fourth Annual Payments&FinTec Innovator Forum-on, szintén New York-ban. A Visa részvényeinek ára az utóbbi időben visszaesést produkál, ami a túlvettség miatt történhet, és egyelőre csak korrekciónak tűnik. Nem beszélve arról, hogy az utóbbi időszakban a Visa bevétele 13,96%-os eredménykiesést szenvedett el. Emellett az Accor és a Visa globális piaci megállapodást kötött. „A Visa vállalattal kötött partnerség és az innovatív, közösen márkázott bankkártya hatalmas lökést ad az Accor számára. Az új kezdeményezés páratlan előnyöket jelent tagjainknak, emellett tovább erősíti ALL hűségprogramunk sikerét: növeli a taglétszámot, és a tagok a számukra kínált élmények és ösztönzés révén könnyebben és gyakrabban kerülnek velünk kapcsolatba. Az ALL kifejlesztése fontos mérföldkő a számunkra, és nagyon örülünk, hogy a Visa-ban megtaláltuk a tökéletes partnert, aki osztozik szenvedélyünkben, hogy jutalmakat és elismerést kínáljunk a mindennapokban”–nyilatkozta Sébastien Bazin, az Accor elnök-vezérigazgatója. A hűségprogram-tagok mindennapi fizetésekre tudják használni ALL Visa-kártyájukat, bárhol, ahol a Visa-kártyát elfogadják. Az Accor a kibocsátás során együttműködik a Visa pénzügyi és banki partnereivel Európában, Észak- és Dél-Amerikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. A kártya a tagoknak a fogyasztói szokásokon alapuló testreszabott jutalomprogramot kínál, melynek keretében lehetőség van több hűségpontot szerezni, amikor a kártyát az Accor szállodákban tartózkodáskor vagy vásárláskor használják.

Visa vállalat részvénye ezen a héten 15,96%-ot korrigált, jelenleg 160,68 eurón tartózkodik.

 

Etikus elismerés az Ecolab számára

Az Ecolab-ot a víz, az élelmiszer-biztonság és a közegészségügyi technológiák és szolgáltatások globális vezetőjét, az Ethisphere Institute ismét elismerte a világ egyik legetikusabb vállalatainak egyikében, az etikus üzleti gyakorlatok szabványainak meghatározásában és továbbfejlesztésében tevékenykedő globális vezetőjeként. Az Ecolab a lista 2007-es létrehozása óta minden évben ezen cím tulajdonosa lett. „Örömünkre szolgál, hogy az Ethisphere Institute ismét elismeri a világ legetikusabb vállalatainak egyikét”-mondta az Ecolab elnöke és vezérigazgatója, Douglas M. Baker Jr. „Az etikus viselkedés iránti elkötelezettség alapja a hosszú távú sikernek és mi tudjuk, hogy kiválóak a munkatársaink napi döntései illetve ösztökéljük őket, hogy helyesen cselekedjenek.” Az Ethisphere 2007 óta jegyzi és díjazza a világ legetikusabb vállalatait annak kritikus szerepe miatt, hogy befolyásolják és ösztönözzék a pozitív változásokat az üzleti közösségben és a társadalmakban. Arra törekszenek, hogy lehetőség szerint maximalizálják hatásaikat minden szektorban. A világ etikusabb vállalatainak listája továbbra is kulcsfontosságú erőforrás a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati (ESG) befektetők számára.

Az Ecolab részvénye ezen a héten 15,18%-ot esett, miután a koronavírus hatásairól beszéltek már a New York Times hasábjain is.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Gilead az egyetlen remény a koronavírus ellen?

A koronavírus miatti felfokozott félelmek találkozása a relatíve magas értékeltségekkel komoly nyomás alá helyezi a vezető amerikai részvényindexeket. A 2020.02.26. napi kereskedés elején 2,5-3% közötti mínuszokat láthattunk. Kivételt képeznek az esés alól a Gilead Sciences részvényei, amik közel 5%-kal emelkedtek piacnyitás után. Mindezt arra a hírre, hogy a 02.26-án a WHO egy fiatal hivatalnoka azt nyilatkozta, hogy talán a cég által fejlesztett, kísérleti stádiumban lévő készítmény, a „remdesivir” nevezetű antivírus jelenleg az, amiről azt gondolják, hogy hatásos lehet a vírus ellen. A vállalat mellett igen kevés azon gyógyszergyártók száma, melyek képesek voltak olyan készítményt előállítani, melynek hatása lehet a vírusra.

A már régóta vallásos terület, Irán is áldozatává vált a koronavírus számára, ami már a szomszédos országokba is kiterjedt. A vírus gyors terjedésé a határokon dolgozó katonák, orvosok és munkások megfertőződése idézte elő a hírek alapján. A betegek száma eddig ismeretlen, viszont a beszámolók szerint Irán már a 2. legnagyobb koronavírussal fertőzött területté nőte ki magát. A helyzetet súlyosbítja, hogy az iráni kormány teljes mértékben elzárkózott a külvilágtól, így jelenleg csak szankciók révén képesek befolyásolni a vírus terjedését. Ez csak a nép bizalmatlanságát idézte elő. A Goldman Sachs szerint a több éves háborúzás és terrorizmus miatt az ország egészségügyileg nem volt felkészülve a járványra, mely lassan az egész világon végig söpör.

A kialakult gazdasági környezet ellenére is a Gilead Sciences vállalat részvényei csütörtök estig 64 euróról 74,6 euróig emelkedtek, majd 3,03% korrekcióval zárták a hetet.

 

Az Amgen hamis gyógyszerek felszámolásában segít

A Thousand Oaks székhelyű Amgen vállalata 24 gyógyszergyártó társaság között vett részt a MediLedger Network elnevezésű blokklánc-projektben, amely pénteken adta ki végleges jelentését. A MediLedger egyike azon számos kísérleti projekt javaslatának, amelyet az FDA kért, hogy megfeleljen a kábítószer-ellátási láncról és a biztonságról szóló törvény követelményeinek, amelynek célja a hamisított gyógyszerek felszámolása. A blokklánc-hálózat az előírt gyógyszerek hitelességét az ellátási láncon keresztül hitelesíti, mondja a MediLedger nyilatkozata, amelyet az ipar vezetői már elfogadtak a kereskedelemben történő felhasználásra az eladható gyógyszer-visszatérítések nyomon követése céljából. A vállalatok számára több akkreditált labor is rendelkezésre fog állni a projekt kivitelezésében. Jelenleg a legnagyobb figyelmet a vírus elleni oltások hamisítására helyezte a projekt. 2020-tól kezdve a MediLedger tanúsító szolgáltatásokat is nyújt a szerződéskötési és visszaigénylési folyamatokban a gyógyszergyártók számára. A projektben közreműködő vállalatok között szerepel a Walmart, a Genentech, a Pfizer, a Sanofi és az Eli Lilly.

Az Amgen vállalat részvényei pénteki tőzsdezáráskor 12,75%-os mínuszban zárták a hetet.

 

Így hatott a koronavírus a Medtronic-ra

A koronavírus, vagy a COVID-19 továbbra is napjaink legnagyobb témája. A Medtronic aktívan növeli szívkészülékeinek kínálatát, és amelynek készlete az elmúlt 12 hónapban több mint 21%-ot emelkedett. A részvények rekordmértékben, körülbelül január végén, 122 dollár körüli kereskedelemben voltak, ám a február 18. napi jövedelemkiadást követően figyelmeztették a befektetőket a koronavírus okozta lehetséges gazdasági hatásokra, hisz a vállalatot is érzékenyen érintette a kialakult gazdasági helyzet. A hét elején a tőke visszahúzódott a 113 dollár körüli területre, és az 50 napos mozgó átlag alatt maradt. A Medtronic jelenlegi erőforrásait új mesterséges intelligenciával felszerelt sebészi gépezetének fejlesztésére szánja. Emellett a napokban a Medtronic több helyen jelentette meg a diabétesszel és az inzulinnal kapcsolatos állásfoglalását. „A Medtronic inzulinpumpája segítheti Önt és egészségügyi csapatát, hogy a kis mennyiségű, gyorshatású inzulin nappali és éjszakai adagolásával pontosabban utánozza azt, ahogy az egészséges hasnyálmirigy biztosítja a bázisinzulint a szervezet számára. Ez segítheti a szükséges inzulinadagok jobb beállítását, különösen étkezések után és az éjszakai órákban, ezzel javítva a glikémiás kontrollt. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy 1-es típusú cukorbetegség esetén a napi többszöri inzulinadásról inzulinpumpa kezelésre váltó, különböző korosztályba tartozó betegek közül sokan jobb életminőségről, a kezeléssel kapcsolatban pedig nagyobb elégedettségről számoltak be.”

Medtronic részvényei ezen a héten 14,27%-ot estek, miután egész Európában és Amerikában eladási hullám tört ki a kialakult gazdasági helyzetben.

 

Az Apple és a Johnson&Johnson szívbetegség gyógyításában is szerepet kaphat

Az Apple, valamint a Johnson&Johnson gyógyszeripari óriás bejelentette, hogy kedden indít egy új tanulmányt, amelynek célja annak vizsgálata, hogy az Apple Watch képes-e észlelni a szívritmus rendellenességét, illetve tudnak-e ezzel segítséget nyújtani a betegek számára. A tanulmány főleg az idősebb korosztályra terjed ki, mivel a 65 év felettiek sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint fiatalabb embertársai. Annak ellenére, hogy egy újabb partnerségnek tűnik ez a két vállalat között, legalább három oka van annak, hogy ez a tanulmány nagy ügy és példátlan lépés mindkét vállalat számára. A Johnson&Johnson orvosi ügyekért felelős alelnöke, azaz Paul Butron szerint, ez a tanulmány egy hatalmas lépés lehet az említett betegség kiküszöbölése érdekében. A cél legalább 150.000 ember toborzása, akiket véletlenszerűen osztanak fel. Illetve a navigált Heartline nevű iPhone alkalmazás lehet az, majd amely egészségügyi oktatást és tippeket nyújt a beteg számára, vagy nekik adják az új Apple Watch-ot.

Az Apple vállalat részvényei ezen a héten 15,90%-ot estek, az Apple vállalat célárat csökkentett a héten a következő negyedévre és bejelentette, hogy az iPhone 12-t később kívánják forgalomba helyezni.

 

Piacvezető a Novo-Nordisk gyógyszere

Novo-Nordisk szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az elhízás kezelésére szolgáló injekció, a Saxenda az elhízás kezelésére irányuló eladásainak első helyezettje lett. Az IQVIA, a gyógyszerfelmérő ügynökség szerint a Novo-Nordisk 35 millió dollár értékben értékesítette Saxenda-t 2019-ben, ami a cukorbetegségekkel foglalkozó egészségügyi vállalatok piacának 32 százalékát fedi le. A Novo-Nordisk eladásai 466 százalékkal növekedtek a tavalyi évhez képest. „Fontos, hogy a Saxenda továbbra is a vezető pozíciót képviseljen az elhízás elleni és az egészséges életmódot követő gyógyszerpiacon”-nyilatkozta Rana Azfar Zafar, a Novo-Nordisk vezérigazgatója. A Saxenda a világ első és egyetlen injekciós típusú gyógyszere az elhízás kezelésére. A kezelés javítja a kardio-anyagcsere betegségeket is, mint például a magas vérnyomást, hiperlipidémiát és 2. típusú cukorbetegséget. A Saxenda csökkenti az étvágyat, ami súlycsökkenést eredményez.

Novo-Nordisk részvényei az elmúlt héten 10,65%-ot estek, de így is elmondható, hogy az elmúlt egy év alatt 22,01%-ot emelkedtek.

 

Új taggal bővül a Stryker igazgatótanácsa

Stryker bejelentette, hogy Lisa Skeete Tatumot jelölik a társaság igazgatótanácsának tagjai közé a Stryker 2020-as éves részvényesi közgyűlésén, amelyet előreláthatóan 2020. május 5-én tartanak meg. Skeete Tatum a Landit alapítója és vezérigazgatója. Ez a technológiai platform a nők és a különféle csoportok sikerességének és elkötelezettségének fokozására szolgál a munkahelyen. Karrierje korai szakaszában kockázati tőkebefektető volt és munkája középpontjában az egészségügyi technológiai beruházások álltak. Skeete Tatum a Procter&Gamble-nél is dolgozott és számos magán- és állami testületnél volt alkalmazott. „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Lisa-t felvehetjük az igazgatótanácsunkba”-mondta Kevin Lobo, a Stryker elnöke és vezérigazgatója. „Erős hátteret hozhatna az egészségügyi beruházásokban és a technológiában, valamint teljes erőből vághat neki a cégnél a tehetségfejlesztésbe, amelyről úgy gondoljuk, hogy az igazgatóságunk és a társaság számára előnyös lesz.”

Ugyanakkor a Stryker vezérigazgatója és a Bank of Amerika vezetői is egyetértenek abban, hogy „a globális gazdaság idén mindössze 2,8%-kal növekedhet, a koronavírus hatásai visszavetik a világgazdaságot, így ez lehet a legrosszabb év 2009, a világgazdasági válság óta.”

Stryker vállalat részvényei ezen a héten 16,67%-ot korrigáltak, viszont elmondható, hogy az elmúlt 3 év alatt 42,88%-os pluszt is hoztak. A cég törzstőkéje meghaladja a 64,7 milliárd eurót.

 

 

 

Global High Yield Bonds vállalati kötvénycsomag

 

A Burger King-nél több üzletet ideiglenesen bezártak

A gyorsétterem láncok közül a Burger King jelentette be először az étterem bezárásokat Kínában, majd Ázsiában és Afrikában. Majd őt követte a McDonald’s és a Yum China alá tartozó KFC és a Pizza Hut, akik elmondták, hogy a koronavírus miatt ideiglenesen több éttermüket bezárják. Azt is látni, hogy ezen a héten a Burger King, enyhén csökkentette a negyedéves profit várakozását, 8,6 millió dollárról 8,2 millió dollárra. A Burger King vezetői azt is elmondták, hogy hosszútávon a most lefelé mutató előirányzatok megfordulhatnak, de erre most kicsi az esély. Igaz rengeteg változtatást vezetett be a Burger King a menüi elkészítésénél, például a vegán hamburgereket, de ez most nem segít a vállalaton. Ezenkívül most több vállalat jelezte, hogy a Burger Kinghez hasonlóan elmaradnak idei bevétel tervei, köztük a Starbucks és az Unilever, illetve a Nestlé is. A Burger King-gel együtt a Millie’s Cookies is bejelentette, több üzletének bezárását a Csendes-óceáni térségben, Olaszországban és Ázsiában, illetve a két cég közös tervet jelentett be költséghatékonyságról. Már több olasz napilapban azok a hírek is megjelentek, hogy a Burger Kingnél létszámcsökkentés várható. A Burger King vezetői elmondták, hogy a COVID-19 pénzügyi hatását tekintve arra számítanak, hogy a februári hónapban az ázsiai-csendes-óceáni térségben az eladások körülbelül 50%-kal lesznek alacsonyabbak. A közel-keleti és indiai hatásokkal együtt ez várhatóan kb. 12- 15 millió dollárral is csökkenheti a Burger King februári teljes bevételét.

Burger King vállalat egyébként 2017-ben kötvényt kényszerült kibocsátani 6%-os kamatra, a kötvény lejárata 2024.05.01. A kibocsájtáskor 315 millió dollár értékben bocsájtott ki kötvényeket különböző költségek miatt a Burger King, jelen esetben a kötvények 100,21%-os árfolyamon tartózkodnak.

 

McGraw-Hill Global, mint a tudomány vezető oktató cége

McGraw Hill társaság egyike a “három nagy” oktatási kiadónak, amely testreszabott oktatási tartalmat, szoftvereket és szolgáltatásokat nyújt a tanulónak posztgraduális oktatás keretében. A cég referencia- és kereskedelmi kiadványokat is kínál orvosi, üzleti és mérnöki szakmák számára. A McGraw-Hill jelenleg 28 országban működik, világszerte több mint 5000 alkalmazottal rendelkezik és termékeket és szolgáltatásokat kínál több mint 135 országban, több mint 60 nyelven.

A McGraw-Hill-t 1888-ban alapította James H. McGraw, aki később megvásárolta az American Journal of Railway Appliance-t. A cég társalapítója John A. Hill, aki szintén készített több technikai és kereskedelmi kiadványokat. A társelnök később, azaz 1902-ben megalapította saját üzletét a The Hill Publishing Company-t. 1909-ben a két ember szövetséget kötött, és a kiadói társaságok könyvosztályait egyesítette, majd ezt The McGraw-Hill Book Company-nak nevezték el. 1946-ban McGraw-Hill megalapított egy oktatási film részleget is. Majd a vállalat 1972-ben megvásárolta a Kortárs Filmeket és 1975-ben a CRM vállalatát. 1979-ben a McGraw-Hill Publishing Company megvásárolta a Byte-t annak tulajdonosától, illetve kiadójától, Virginia Williamsontól, aki később a McGraw-Hill alelnökévé vált. Később 1986-ban a McGraw-Hill megvásárolta a versenytársát The Economy Company-t, az ország legnagyobb oktatási anyagának kiadóját. A felvásárlás miatt a McGraw-Hill az Egyesült Államok legnagyobb oktatási kiadója lett. 1988-ban a McGraw-Hill bezárta kereskedési könyvkiadó divízióját. 2007-ben a The McGraw-Hill Companies elindított egy online hallgatói tanulmányi hálózatot, a GradeGuru.com-t. 2012. november 26-án a The McGraw-Hill Companies bejelentette, hogy teljes oktatási részlegét 2,5 milliárd dollárért eladja az Apollo Global Management számára. 2015. június 30-án a McGraw-Hill Education bejelentette, hogy az Data Recognition Corporation (DRC) beleegyezett abba, hogy megvásárolja a CTB/McGraw-Hill értékelési üzletágának „kulcsfontosságú eszközeit”.

2016-ban a tankönyv és oktatási kiadó pénz szűkében volt ezért 400 millió dollár értékben 100 ezer dolláros címletekben kötvényt bocsátott ki, amelyre jelenleg 7,08%-os kamatot ad. A Partner Banknál most megjelenő Global High Yiled Bonds-ban ez a kötvény is megtalálható és 10 ezer euróval 2020. március 23-ig jegyezhető.

 

 

Egyedi részvények

 

Chevron Corporation részvényei hosszútávon jó befektetés lehetnek

Chevron Corporation egy amerikai multinacionális energiavállalat, utódvállalata a Standard Oil-nak, központja San Ramon, California. A Chevron Corporation több, mint 180 országban van jelen. A vállalat az olaj, földgáz és geotermikus energiaipar minden területével foglalkozik, ideértve a szénhidrogének feltárását és előállítását, finomítását, illetve vegyi anyagok gyártását és értékesítését és az energiatermelést. A korai elődje a Star Oil, 1867-ben fedezte fel a nyersolajat a Pico Canyonban, Santa Susana hegységben, Los Angeles északi részén és kezdte el kibányászatni. 1879-ben Charles N. Felton, Lloyd Tevis, George Loomis és mások megalapították a Pacific Coast Oil Company-t, amely felvásárolta a Standard Oil-t és ezután California Standard néven vált híressé. Egy másik előd a Texasban olajipari berendezés gyártóként később a Texaco nevet kapta. 1911-ben a szövetségi kormány a Sherman monopóliumellenes törvény alapján több részre bontotta a Standard Oil-t. Az egyik rész Chevron vállalatként a „hét nővér” részévé vált (hét transznacionális olajtársaságot nevezték így, ezek többek között a Shell, BP, Exxon, Chevron). Ma a Chevron a Standard Oil védjegy tulajdonosa az Egyesült Államok nyugati és keleti részén fekvő 16 államban. A védjegy fenntartása érdekében a társaság egy-egy Chevron állomást üzemeltet a térség minden államában. 1948-ban a kaliforniai Standard felfedezte a világ legnagyobb olajmezőjét Szaúd-Arábiában, ami később Ghawar olajmezőkén vált híressé. A Californiai-Arabian Standard Oil Company az évek során Arabian American Oil (Aramco)-ra változott, majd 1973-ban a szaúdi kormány megvásárolta és Saudi Aramco-ra változtatta a nevet. 1984-ben a California Standard Oil és a Gulf Oil bejelentette egyesülését, amely akkoriban a történelem legnagyobb fúziója volt. 2000-ben Chevron bejelentette a Texaco 45 milliárd dolláros értékű ügylet megszerzését létrehozva az Egyesült Államok második legnagyobb olajvállalat és a világ negyedik nyilvános kereskedelmű olajvállalatát Chevron Texaco néven, amit 2005-ben visszaváltoztattak Chevron-ra. 2005-ben 18,4 milliárd dollárért vásárolta az Unocal Corporation-t, így Chevron a geotermikus energia nagy termelőjévé vált. 2010-ben a Chevron befejezte kis kereskedelmi tevékenységét az Egyesült Államok Közép-atlanti térségében. 2011-ben 228.000.hektáron szerzett fúrási és fejlesztési jogokat a Marelleus Shale-ben a Chief Oil &Gas LLC-től és a Tug Hill Inc.-től. 2016-ban Chevron bejelentette kilép dél-afrikai térség értékesítői közül. 2018-ban a vállalatnál világszerte napi 2,93 millió hordó nettó termelést jelentettek. A vállalat az Egyesült Államokban körülbelül 11.000 darab olaj és földgáz kutat működtet több száz mezőben, amik 16.000. négyzetkilométeren terülnek el a permi medencében, Nyugat-Texasban és Új Mexicó déli részén. A Chevron ezenkívül több termék gyártásával foglalkozik, többek között üzemanyagok, kenőanyagok, adalékanyagok és petrolkémiai anyagokkal. A vállalat 19.550 kiskereskedelmi egységet üzemeltet 84 országban, valamint 13 villamos termelő eszközben is érdekelt az Egyesült Államokban és Ázsiában.

Chevron vállalat részvényei az elmúlt egy hét alatt 15,71%-ot estek, míg a vállalat kapitalizációs tőkéje elérte a 160,5 milliárd eurót.

  

Republic Services vállalat részvényei is jó lehetőség portfolióépítésnél

Republic Services vállalatot 1981-ben hozták létre hulladékkezelő társaságként, Republic Industries néven. dolláron zártak. A cég részvényei egyből 27%-ot emelkedtek. 12 év után a Republic Services vezérigazgatójaként A vállalatnak az igazgatóság elnöke 1995-ben H Wayne Huizenga lett. Abban az időben a Republic Industries elkezdett autókereskedéseket és autóbérlési ügynökségeket felvásárolni. 1998-ban a Republic Industries IPO-ként leválasztotta magáról a Republic Servicest, majd az Intustries megváltoztatta a nevét AutóNationra. 2005 júniusában a Republic Services lett a második legnagyobb szennyvízkezelő cége, miután megvásárolta nagyobb versenytársát, az Allied Waste Industries-t, 6,1 milliárd dollár értékben. Az egyesített társaság megtartotta a Republic Services nevet. A Wall Street Journal 2010. júniusában számolt be arról, hogy a Republic Services „Allied” 2008. decemberi 4 milliárd dolláros megvásárlása „a kezdetektől kezdve sikeres volt” és az ügylet megkötésekor tervezett éves megtakarítások sokkal magasabb szinten, azaz 191 milliárd ismert James O’Connor 2011. január 1-én nyugdíjba vonult. A helyére Donald Slager, a Republic Services elnöke és vezérigazgatója került. Majd ezt a tisztséget 2019 májusában Jon Vander Ark vette át. A 2018-ban közzétett éves jelentés alapján 10 milliárd dolláros bevétellel a cég megtartotta a második helyét az iparban. A Republic Services tevékenysége elsősorban a nem veszélyes szilárd hulladékok összegyűjtéséből, átadásából és ártalmatlanításából, bizonyos anyagok visszanyeréséből és újrahasznosításából, valamint energetikai szolgáltatásokból áll.

Republic Services vállalat részvényei az elmúlt héten 10,33%-ot korrigáltak, míg az elmúlt egy év alatt 21,38%-ot emelkedett.

Kérje ingyenes tanácsadásunkat most!
Share This